Hem » Savage » Ska vi inte klara av 1+1?

Ska vi inte klara av 1+1?

Vad är fel? I skolan lär sig ungarna procent redan på mellanstadiet och behöver klara skapligt avancerade tal i högstadiet. När de går på gymnasiet är det matte som jag aldrig skulle klara av MEN….de kan inte räkna simpla tal !

Är skolan så långt från verkligheten att ungarna inte förstår att det man lär sig i skolan även kan användas i verkligheten – IRL.

Finansinspektionen har gjort en undersökning om ”grundläggande vardagsmatte” (ja de kallar det ju med något finare ord). En fråga handlar om ränta och var följande:

Du sätter in 100 kr på ett sparkonto med 2% ränta. Hur mycket kan du förvänta dig ha efter fem år.

1 Mer än 102 kr

X Exakt 102 kr

  1. Mindre än 102 kr

På denna fråga svarade bara 78 % rätt. Eller rättare sagt – hela 21 % svarade fel. Vad är fel när var femte svensk inte kan räkna enkel ränta. Inte undra på att smslåneföretag och dyra kreditbolag kan ta ut ockerräntor när låntagarna i alla fall inte fattar vad det innebär.

Lite intressant är att ”effektiv ränta” infördes för typ tio år sedan för att konsumenterna lättare skulle kunna jämföra lån. Men var femte vet inte ens vad ränta är…

Inte konstigt att så många säger ”Vi har alltid slut på pengar och vet inte var de tar vägen”. Svaret är enkelt – Minska utgifter och öka inkomsterna. Det är inte svårare än så. Men lär dig även grundläggande begrepp inom ekonomi.

Vi kan börja med budget, ränta och lån. Sen gå över till sparande och investeringar.

Ni är säkert ett par där ute som tycker jag raljerar över hur ”dumma” vissa är och att jag själv är så ”himla mycket smartare”. Nej det är inte det jag säger. Jag säger att det är skrämmande att 20 % inte kan förstå räntebegreppet. Finansinspektionen inför amorteringskrav efter amorteringskrav samtidigt som många inte förstår ränta, än färre amorteringskravet och ytterst få ordet belåningsgrad.

Sen kan jag inte sluta att fundera på vem som sätter in 100 kr och tror sig göra en vinst på detta om räntan bara är 2%. Ta ut pengarna och gör nått roligt istället…