Hem » Savage » Please consider the environment before crossing the street

Please consider the environment before crossing the street

Ibland får jag mail från olika personer som i mailsignaturen innehåller uppmaningen: Please consider the environment before printing this email

Det där påståendet retar upp mig varje gång. Vem till att börja med skriver någonsin ut mail om det inte just är nödvändigt? Hela idén med mail är att de är papperslösa. Hela påståendet är anmärkningsvärt okontroversiellt. Alla kan hålla med om det eftersom ingen blir ifrågasatt. Och för de människor som av någon anledning har en vana att skriva ut mail så är miljöpåverkan att skriva ut mail minst sagt minimal.

Detta påstående är inte något annat än greenwashing. Ett uddlöst försök att få det egna företaget, ofta stora företag med en rastlös miljökommité, att se bra ut. Istället för att göra riktiga uppoffringar har någon ägnat tid åt att haka på en ”viral kampanj” som inte har någon som helst betydelse för miljön.

Det skulle nog vara mer effektivt att använda sig av någon av följande uppmaningar:

  • Please consider the environment before buying a new computer. You can probably use this old one for a few more years.
  • Please consider the environment before flying to a conference in a warm exotic conutry. You can probably read about it online instead.

Eller ännu hellre. Gör som min kollega. Han är en väldigt laglydig människa men brukar gå mot rött för att inte bilarna skall behöva stanna i onödan. Han har räknat ut att det är bättre för miljön om man korsar gatan efter eget omdöme istället för att tvinga flera bilar att stå på tomgång i en extra onödig minut.

Så jag vill härmed uppmana alla och envar att börja med denna uppmaning i mailsignaturen istället: ”Please consider the environment before crossing the street.”