Hem » Savage » Att spela in en podcast – med bra ljud

Att spela in en podcast – med bra ljud

Podcasts har fått sig ett rejält uppsving de senaste åren. När det vanliga är korta replikskiften där talare och debattörer sällan når djupare än ytan, är det för många ett uppskattat skifte med långa intervjuer och samtal där alla får tala till punkt.

Det här har också fått många att vilja spela in sina egna podcasts. För att göra det krävs hyfsat ljud. Så hur får man det?

Först och främst: få ljudet rätt från början

Visst gör postredigering av ljudet stor skillnad (och ofta nödvändigt för att få ett professionellt sound) – men att få ljudet rätt från början är det allra viktigaste. Annars riskerar du att spendera många timmar i efterbearbetningen utan att riktigt få till det.

Så vad bör man tänka på för att få rätt ljud från början?

  • Valet av mikrofon är givetvis avgörande för ett gott ljud. Både dynamiska mikrofoner och kondensatormikrofoner kan användas för podcasts. Vanliga modeller är till exempel Shure SM7B (dynamisk) och Rødes USB-mikrofoner.

    Med en USB-mikrofon behöver du inget ljudkort (som du annars kopplar in mikrofonen i) – vilket gör det både enklare och billigare att komma igång.

  • Med många mikrofoner följer ett puffskydd med vid köp. Köper du begagnat kan du behöva fixa detta separat. Puffskyddet sätts utanpå micken och gör ljudet behagligare att lyssna på, eftersom det gör hårda ljud som P och S lite mjukare.
  • Var inte för långt ifrån micken när du pratar! Du behöver då skruva upp gainen och får mer ljud från rummet. Ha micken ganska nära munnen – en decimeter eller två brukar vara lagom.
  • Rumsbehandling är kanske lite överkurs för den som ska spela in enkel podcast. Vill man göra allt man kan för ett professionellt sound kan det dock vara något att läsa mer om.

Efterbearbetning

Förhoppningsvis behöver du inte göra särskilt mycket med ljudet – eftersom du redan har en bra inspelning från början. Det som kan behöva göras med ljudet är till exempel följande:

  • Med en EQ kan du ta bort jobbiga frekvenser, eller framhäva det som är bra med ljudet.
  • En kompressor trycker ihop ljudet, så att det blir en jämnare ljudnivå på talet.
  • Noise supressor. Med en noise supressor tar du bort brus och buller i bakgrunden. Den arbetar bara när det är tyst – till exempel när du pausar i vanligt tal – och släpper fram allt ljud igen när du pratar. Det finns även mjukvara som i viss mån kan detektera brus och ta bort det från hela inspelningen – även under pågående tal – men detta blir sällan helt perfekt.